Sestry jak je neznáte: Vratislava Koets

Vratislava Koets Sestry jak je neznáte: Vratislava Koets - portrét

Pracoviště: Oddělení léčebné výživy
Narozena: 22. 12. 1980 v Motole
Vystudovala: SZŠ a VZŠ 5. května, Praha 4, obor dietní sestra
Oblíbené vánoční cukroví: vanilkové rohlíčky a domácí vaječný likér
Představa ideální dovolené: Všude tam, kde mohu být s rodinou a přáteli.
Oblíbená vánoční pohádka: Tři oříšky pro Popelku a Anděl Páně
Pracovní motto: Nic se nejí tak horké, jak se to uvaří.

Kdy jste se rozhodla, že se stanete sestrou a kdo nebo co Vás přivedlo na tento nápad?
Už na základní škole jsem jezdila na kurzy Československého červeného kříže, zastávala funkci třídního zdravotníka, doma jsem si vždy ráda prohlížela knihu Domácí lékař. Bylo-li potřeba, trénovala jsem ošetřování na našich domácích zvířatech. Sestry jak je neznáte: Vratislava Koets- chodba

Vzpomínáte na svůj první pracovní den ve FNM? 
To už si bohužel nepamatuji, ale vzpomínám si, že z počátku bylo náročné naučit se komunikovat jak s pacienty, tak s ošetřujícím personálem. Také se pamatuji na mapičku, kterou jsem s sebou nosila, abych se neztratila.

Pracujete na Oddělení léčebné výživy. Co Vás přivedlo právě k tomuto oboru a co Vás na něm baví? 
K oboru mě přivedla spíše náhoda. Původně jsem chtěla jít studovat všeobecnou sestru, avšak dietní sestra byla v té době netradičním oborem, který mě zaujal. Na mé práci mě baví pestrost, mám v péči pacienty od kojeneckého věku až po seniory. Zároveň jsem i certifikovaná laktační poradkyně.

Můžete přiblížit práci nutričního terapeuta na klinice? 
V západním světě je nutriční terapeut přítomen na každé klinice, my pracujeme jako konziliáři. U nás v motolské nemocnici je naše práce čím dál více žádaná, což ale není ve všech českých nemocnicích úplně běžné. Nejčastěji se setkáváme s pacienty s nechutenstvím, mnohdy polymorbidními, u kterých hledáme způsoby optimalizace energetického příjmu. Sestry jak je neznáte: Vratislava Koets - s pacientemDále to jsou pacienti se sondovou výživou, u kterých můžeme nastavit odpovídající dávku výživy tak, aby splňovala dané potřeby a zároveň předcházela komplikacím. Na dětské části se setkáváme se vzácnými metabolickými poruchami, komplikovanými potravinovými alergiemi, specializovanými dietními postupy a poruchami příjmu potravy. V neposlední řadě edukujeme pacienty před dimisí ohledně běžných diet, například diabetická, při gastrointestinálních obtížích, redukční apod.

Jaké vlastnosti a předpoklady by podle Vás měl mít člověk, který se rozhodne pracovat ve zdravotnictví?
Empatie, schopnost komunikovat a pracovat v kolektivu.

Vzpomenete si na něco, co Vás v poslední době v práci nejvíce potěšilo nebo pobavilo?
Já se dokážu radovat z maličkostí. Stačí mi dobrá nálada, dobré jídlo, pěkné počasí a mít okolo sebe milé a usměvavé lidi.

Jak relaxujete, co je podle Vás ten nejlepší odpočinek?
Dělat to, co mě baví. Ráda odpočívám v přírodě, na zahradě, na procházce s naší fenkou border teriéra nebo s přáteli.Sestry jak je neznáte: Vratislava Koets - s kolegyní

Máte nějaký zaručený recept na zvládání stresu?
Třikrát se hluboce nadechnout a vydechnout.

Těšíte se na Vánoce, jak zvládáte přípravy a pečete třeba nějaké „zdravé cukroví“? 
Když jsem měla mladší děti, tak jsem se na Vánoce těšila o něco více než nyní, beru je spíše jako čas odpočinku. Cukroví peču spíše klasické, ale s přídavkem celozrnné mouky. Nejsem zastáncem „zaručeně extra zdravého cukroví“. I to má totiž velkou energetickou hodnotu a navíc skoro nikomu nechutná. Je lepší upéct osvědčenou klasiku, ale sníst méně a přidat pohyb.

Text: Vratislava Koets
Foto: Anežka Konrádová

Skip to content