Zdravé obouvání u dětí

„Pane doktore, jaké máme dávat botičky? Můžu dát dceři boty po sourozenci? A co si myslíte o barefoot botách?“ Toto jsou časté otázky, které slýchají lékaři v ortopedických ambulancích. Dají se však jednoduše zodpovědět? Na téma zdravé obouvání u dětí jsme si povídali s MUDr. Evou Němejcovou z Kliniky dětské a dospělé ortopedie a traumatologie 2. LF UK a FN Motol.

Paní doktorko, je u dětí nutná speciální obuv?

Nejprve je potřeba se podívat na to, jak vypadá noha, na kterou chceme boty vybírat. Nejzásadnější je skutečnost, zda je noha dítěte zdravá. Tedy zda nemá nějakou vrozenou vadu, kvůli které by bylo třeba uvažovat o speciální obuvi, ortopedických vložkách nebo alespoň režimových opatřeních. Ne každá noha zvládne jakékoli obutí. A ne každé obutí je vhodné i pro zdravou nohu, natož pro nohu, která není zcela v pořádku. Máte-li pochybnosti o tom, zda noha vašeho dítěte je či není v pořádku, jistě se obraťte na ortopeda, fyzioterapeuta nebo rehabilitačního lékaře.

Jak vybrat první botičky?

Někdy je zoufalství rodičů ve výběru prvních bot opravdu veliké. V tom nepřeberném množství různých tvarů bot, výšek jejich podrážek a třeba i tvarovaných stélek je těžké se zorientovat. Někdy může pomoct jednoduchá rada. Pozorujte svoje dítě. Doteď obcházelo doma nábytek, možná udělalo pár kroků, to vše bez bot nebo v měkkých capáčcích. Noha tak mohla volně fungovat. Ve chvíli, kdy mu nazujete boty, co se stane? Chodí stejně? Nebo je něco jinak, zakopává, je nespokojené? Správně by se nemělo stát nic. Způsob chůze by se neměl změnit, dítě by mělo být spokojené a boty by mu neměly nijak překážet.

Jak nohu správně změřit?

Zásadní při výběru boty je správné změření nohou. Vždy je nutné měřit obě nohy. Rozdíl délek a šířek může být oproti druhé noze někdy i o mnoho milimetrů. A ano, je nutné měřit i šířku nohou, ačkoli to není zcela běžnou praxí. Aby mohla noha správně fungovat, musí mít v botě dostatek prostoru, a to nejen na délku, ale i na šířku. Noha při chůzi pracuje a zvětšuje svoji délku i šířku o několik milimetrů. Vhodný nadměrek do délky u bot pro děti je dokonce 10 – 12 mm. U šířky postačí nadměrek cca 1 mm na každé straně. Při výběru bot doporučuji obkreslit stojícímu dítěti nohu na papír. V zátěži takto uvidíte, jak vypadá tvar nohy a jakou obuv máte tedy vybírat. Rovnou si tak i změříte délku a šířku nohy. Noha by se nikdy neměla přizpůsobovat botě. Vždy vybírejte takovou botu, která na danou nohu bude správně sedět a nebude ji v žádném místě utlačovat. Ale pozor, dítě vám tuto skutečnost většinou neřekne, musíte se tedy řídit tím, jaký je tvar nohy a jaké jsou její rozměry.

Jaký zvolit tvar a sklon boty?

Mnoho z konvenčních bot má přední část boty tvarovanou do špičky. Jen málokterá dětská noha je tak úzká, že v takovéto botě nedojde k útlaku prstů. Pokud dítěti dáte úzkou botu, noha nebude správně fungovat. Prsty se správně neroztáhnou při odrazu nohy a palec nebude plnit svou opěrnou funkci. Navíc dlouhodobé nošení úzkých bot způsobuje deformity nohou, které pak vídáme u dospělé populace. Boty tedy musí být nejen dostatečně dlouhé, ale také dostatečně široké. Podrážka by měla být rovná, bez klínku nebo dokonce podpatku. Takovéto vyvýšení vede totiž ke změně těžiště těla, změně došlapu, zkrácení Achillovy šlachy a následně i ke změně sklonu pánve. Pokud je bota zvednutá dokonce v oblasti špičky, dochází pak k nesprávné práci prstů a jejich omezenému aktivnímu odrazu. Důležitá je také ohebnost podrážky. Pokud je tuhá či příliš tlustá, pak nedovoluje noze kontakt s terénem a ta tak nemůže reagovat na povrch, po kterém se pohybuje. Toto opět zhoršuje práci nohou, a navíc zvyšuje riziko úrazu.

Máme dávat kotníčkové boty?

Často se stává, že rodiče přicházejí s informací, že boty by měly být vysoké, pevné, aby nedocházelo k prolamování kotníků směrem dovnitř. Pokud však nohu uzavřete do pevných kotníkových bot, nebude docházet k přirozenému posílení svalů a šlach, které pak udržují stabilitu kotníků. Jiná je situace u nohou, kde je vzhledem k nějaké vadě postavení kotníků vážně porušeno. Ale to již vyžaduje individuální přístup a zhodnocení u konkrétního dítěte.

Můžeme koupit preventivně boty s tvarovanou stélkou?

Tvarovaná stélka má v představě kupujícího zajistit podporu a tvarování klenby a tím pádem správné a zdravé postavení nohou. Jak by to bylo jednoduché, kdybychom mohli všem pacientům dát ortopedické vložky anebo boty s tvarovanou stélkou a tím jim zajistit správný vývoj nohy. Jenže svaly uměle podepřené nožní klenby nejsou aktivně používány a slábnou. Efekt je tedy zcela opačný. Noha je pasivně podepřena, ale aktivně nefunguje, protože nemusí. Přirozeně tak neposiluje svaly a šlachy, které klenbu tvoří. Když nohu podepřeme vložkou, zlepšíme její postavení v obuvi a tím můžeme docílit zmírnění bolestí. Nikdy ale nedojde k tomu, že noha bude lépe anebo snad dokonce správně fungovat a že tedy nebude docházet k dalšímu zhoršování jejího postavení.

Text: MUDr. Eva Němejcová
Foto: Lucie Černá

Skip to content